"בית הסוהר בשרות עצמי"
טיפים ועצות | דן כהן | י"ג תמוז התשע"ה | 2626 | 0 | |
מבוא: (ובו ארבעה חלקים:)
א. הסיפור עצמו.
ב. שאלות לדיון.
ג. התשובות.
ד."היכן אני בסיפור" - הפקת לקחים.
א. הסיפור - "בית הסוהר בשרות עצמי":
משה, יהודי קשה יום, עול כבד של פרנסה היה מוטל על כתפיו. באחד הימים לא הצליח לעמוד כנגד עצת יצרו והוא פרץ לחנות שעונים וגנב שעון זהב.
המלך ששמע את מעשהו הרע של משה , החליט להענישו בכל חומרת הדין וגזר עליו גזר דין מוות.
משה התחנן על נפשו והסביר למלך שיש לו בנים קטנים בבית ואשתו חולה והוא "מעד" בשל מצוקותיו הכלכליות , עד שהמלך נעתר להפצרותיו והחליט להמתיק את עונש המוות בישיבה בבית הסוהר אשר נמצא במגדל מחוץ לגבולות העיר.
כאשר שומרי המלך הובילו את משה למקום כלאו ,למגדל – הוא שמע כיצד השומרים מדברים עליו .אוזניו קלטו משפטים כגון: "לא יוצלח שכזה", "עליו לקבל עונש חמור על מעשיו הנבזיים", "מהכלא הזה עוד לא ייצא לעולם, גיבורים וחזקים ממנו לא הצליחו להימלט החוצה ובוודאי משה החלשלוש ומוג הלבב לא יצליח לעשות זאת".
משה שמע את דבריהם , נשך את שפתיו וייאוש החל לכרסם את ליבו. "אה"- אמר לעצמו- " אכן מר המוות , כאשר אבדתי אבדתי, כנראה שהמזל הרע רודף אחרי – אני אבוד , הם צודקים אני באמת לא יוצלח . אבלה כאן את שארית חיי ואף אדם כבר לא יתעניין לשלומו של אדם מסכן כמוני".
משה נכלא בכלא אשר נמצא ברומו של המגדל, אזיקים קשרו אותו בכל חלקי גופו לעמוד הברזל , דלתות פלדה סגרו עליו מכל עבר ומשה חש כי חרב עליו עולמו . מאחר וכבר לא היה טרוד להביא טרף לביתו על כן מוחו היה פנוי לעשות את חשבון נפשו, הוא החל לשחזר את אשר ארע עימו מאז שנתפס בגנבתו עד שהובילו למקום רבצו הנוכחי , דרך עמידתו לפני המלך שכמעט וערף את ראשו בכיכר העיר. משה שחזר את כל המשפטים השליליים שאמרו עליו שומרי המלך , היה זה מעין תקליט שחוזר על עצמו ,ככל ששחזר יותר את הדיבורים הרעים על עצמו וככל שהעמיק במאורעות שעברו עליו מצב רוחו היה ירוד יותר ונפשו היתה עגומה עליו מאוד.
כמובן , שמצב רוחו הרע השפיע על גופו ,הוא חש כאבי בטן , סחרחורות תקפו את ראשו וחש כי ידיו ורגליו כבדים מאוד והוא אינו יכול כלל להזיזם.
לאחר שלושה ימים שמשה היה מרותק למקום כלאו באפס מעשה כאבן שאין לה הופכין. החל משה לחשוב ולהרהר וכי זה יעזור – שאני אבכה וכי זה יועיל שאני אהיה ממורמר כך ללא גבול, הרי אם אני אהיה עצוב רק אני אפסיד מזה.ולא מישהו אחר.
ואז החל משה לחפש נקודות טובות גם במצבו הקשה."נכון נכשלתי , אך זה לא אומר שאני כישלון". מעדתי , נפלתי אך אני בסך הכול בן אדם, אני חייב לנסות לצאת מכאן כי יותר גרוע מזה כבר לא יהיה לי, אנסה לשנות את מצבי אם אצליח מצוין ואם לא לפחות אדע שניסיתי ומיצית את כוחותיי.
אומנם עשיתי רע , אך אין זה אומר שאישיותי היא רעה , אני חייב להתקדם ולהמשיך לזרום קדימה . בעבר היו לי גם הצלחות לא רק כישלונות כמו...(וכאן החל למנות את הצלחותיו בעבר) ואפילו הצלחתי לדבר עם המלך ולשנות את גזר דיני , זה סימן שיש לי כוחות ואני יכול להצליח...
זיק של שמחה ניצת בעיניו של משה,לראשונה הוא הרגיש כי כוחותיו אט אט שבים אליו הוא מתח מעט את גופו השפוף וגילה לתדהמתו כי כל האזיקים שקשרו את חלקי גופו מתפרקים מאיליהם משל היו חוטי צמר גפן . הוא לא ,האמין האזיקים האלו שכל כך ייסרו אותו מבחינת נפשית נפקעו והיו כלא היו. הוא החל מהרהר:" אולי אנסה לפתוח את הדלת , אולי אדבר עם השומר שייתן להסתובב לי מעט ולחלץ את עצמותיי בחצר הכלא" . כאשר משה סובב את ידית דלת הפלדה בשיא העדינות הוא גילה כי בעצם הדלת הייתה פתוחה , מיד הוא התחיל לרדת על קצות אצבעותיו כדי שקול צעדיו לא יגיעו לאוזניהם של השומרים וכך ירד בגרם המדרגות של המגדל .
כל הדרך הלם ליבו בחוזקה, "אם השומר יפגוש אותי אומר לו:" שרציתי רק לבקש ממנו מעט מים לרוות את צימאוני ולא הייתה לי מחשבה בכלל לברוח מהמקום הזה ".
משה היגיע לשער הכניסה , כל גופו רעד וזיעה קרה כיסתה את גופו בשארית כוחותיו הוא סובב את ידית הדלת והנה הוא גילה כי היא פתוחה לרווחה... מוחו החל לעבוד בקדחתנות "מה אומר לשומר, מה אגיד לו ",הוא החל לפסוע לכיוון השער , חש כאילו עיני כל העולם מסתכלים עליו ברגע גורלי זה והוא המשיך בכיוון היציאה עד שרגליו דרכו מחוץ לשטח הכלא . משה עתה החל לנשום לרווחה הוא לא הסתכל אחורה הוא חשש לפגוש את השומרים שהחדירו לליבו עד כמה הוא לא מוצלח , מרגע לרגע ליבו החל להתמלא בשמחה , גוו הזדקף, ידיו נעשו קלים ורגליו היו צועדות בזריזות ובשמחה כאילו הוא פוסע על שטיח אדום ומוביל את בנו יחידו מתחת לחופה .
משה הפנים את המסר – "מעדתי ,סבלתי, נענשתי אך כל זה שייך לעבר מרגע זה אני בריה חדשה , אין לי עבר , אני נולדתי מחדש ופני אל העתיד אל הטוב אל הצמיחה ברוחניות ובגשמיות. ואני בוודאי אצליח לנצל את כוחותי לטובה , לא למרות הקשיים שהיו לי אלא בזכות הקשיים שהיו לי כי יתרון האור ---- הוא דווקא מן החושך.....
ב. שאלות לדיון.
1. האם זה טוב שמשה התחנן על נפשו שהמלך לא יהרוג אותו?
2. מדוע שמו את משה בבית הסוהר?
3. מדוע משה האמין בהתחלה בכל ליבו שהוא לא יצא מבית הסוהר הזה לעולם?
4. מה מנע ממשה לצאת מבית הסוהר?
5. מה הייתה נקודת המפנה בחשיבתו של משה לנסות ולברוח מבית הסוהר?
6. מדוע משה לא רצה להסתכל אחורה כאשר יצא מהכלא?
7. מצא את הקשר בין הסיפור לבין הכותרת שלו?
8. האם תוכל למצוא שם נוסף לסיפור?
9. מה מוסר ההשכל הגדול מסיפור זה?
10. איזה קטע או משפט בסיפור נגע ללבך במיוחד?
ג. התשובות
1.משה עשה טוב שהוא התחנן על נפשו , אחרת המלך היה תולה אותו בכיכר העיר ואפילו לבית הסוהר הוא לא היה " זוכה" להיכנס.
2. משה גנב , המלך כעס עליו ולכן שם אותו בבית הסוהר.
3. משה האמין בכל ליבו שהוא לא ייצא מהכלא לעולם מפני ש...
א.שומרי המלך "טפטפו" לו -כאשר הובילו אותו לכלא- משפטים שליליים שהדהדו במוחו וחדרו לליבו , כמו: "תנמק בכלא הזה עד יום מותך האחרון"
"הכלא הזה יחנך אותך כמו שצריך – יותר לא תעשו שטויות".
" תראה לאיזה מצב ירוד הגעת
" גיבורים ממך מתו בכלא הזה ושמם נשאר לדיראון עולם."
"אנשים בגילך בונים אימפריות, מפתחים קריירה ואתה ....."
ב. משה היה מבודד ללא חברה ללא תעסוקה , מוחו היה פנוי מלעסוק בדברים חיוביים והוא הרבה לחשוב על מעשיו הרעים ככל שהתעסק בשלילי הוא האמין יותר ויותר כי הוא עצמו שלילי ולא רק מעשיו שליליים ולכן הסיק מסקנה שהוא צריך לסבול כדי לכפר על עוונותיו .
ג. כאשר שמו את האזיקים על חלקי גופו וכאשר שמע את דלת הברזל נטרקת – הוא הבין במוחש שמצבו אנוש ולא ייצא מזה לעולם.
4. המחשבות השליליות על עצמו . "אני כישלון , אני דפוק ,אני לא יכול להשתנות ,אחרים מצליחים ורק אני סובל בעולם הזה , אני נולדתי לסבול, המזל הרע לא מפסיק לרדוף אחרי , אני אבוד.
גם אם אני אנסה אני לא אצליח ,חבל על המאמץ אני אשאר במצב הרע הזה כל חיי, אין לי כוח לשום דבר.
5.נקודת המפנה: שהתחיל למצוא נקודות טובות בעצמו ושיש סיכוי להצלחותיו ואם נכשלים לא קורה שום אסון העיקר שהתמודדתי התאמצתי.ומיציתי את כוחותיי.
משה התחיל לחשוב בצורה חיובית : אם אנסה לברוח –לא אפסיד מזה כלום , יותר גרוע מזה כבר לא יהיה לי, אני נכשלתי במעשה רע – אך זה לא אומר שאני באישיותי רע או שאני עצמי כישלון. חוץ מזה בעבר היו לי גם הצלחות כמו... ... ... ואף הצלחתי לרכך את ליבו של המלך ולהחליף את העונש במקום תלייה על עמוד בכיכר העיר בישיבה בבית הסוהר. גם אם לא אצליח אני פשוט אחזור למצבי שאני נמצא בו כיום, לפחות אדע שניסיתי. אם אתפס אף אחד לא יידע שאני נכשלתי כי חוץ מהשומרים מסביב למגדל אין כאן אנשים מהיישוב , וגם אם יהיו הם ידברו עלי אז מה הרי מדיבורים של אחרים על י אי אפשר בכלל למות.
6. משה לא רצה לזכור את העבר , הוא רצה להתנתק מהעבר – וזוהי הייתה הצלחתו לפתוח דף חדש בחייו.
7. בית הסוהר הזה בכלל לא היה אמיתי, כולו היה אחיזת עיניים , כולו מקסם שווא , כולו "פטה מורגנה". האדם עצמו מייסר את עצמו ומכניס את עצמו לבית סוהר שהוא בונה במו מחשבותיו על עצמו.
8. שמות נוספים: אסיר במחשבה תחילה, האדם האוייב הגדול של עצמו . מה שהמחשבה יכולה לעולל לאדם עצמו – גדול שונאיו לא יכולים לעשות זאת. הכלא שבפלא. אל תאמן לעצמך – עד יום מותך- כי אינך יודע איזה כוחות נפש עצומים טמונים בך. סורגים מקורי הכביש.
9. לכל אדם יש מצב שלילי בו הוא נתון שקשה לו לצאת ממנו . מצב זה נחשב לכלא אמיתי , הכלא מונע מאדם להגשים את מטרותיו אך בידיו של אדם לפרוץ החוצה. לראות עולם ולבנות עולם שכולו טוב.
10. נכון נכשלתי – אבל אני לא כישלון.
ד. "היכן אני בסיפור"- הפקת לקחים.
1. האם גם אתה נמצא במצב שלילי – מעין "כלא" דמיוני שמונע ממך להגיע למטרות שהצבת לעצמך?______________________________________________
2. מהי המטרה שלי בחיים?_____________________
3. מה מקשה עלי להגיע לממש מטרה זאת?
א. _____________________________________
ב._____________________________________
ג._____________________________________
4. מה הן האפשרויות שלי להתייחס למצב השלילי בו אני נמצא ?
(להתייאש להשלים עם הסבל ולהיות ממורמר ומתוסכל, לנסות את האפיק החיובי ולדעת שכל הצלחה קטנה זוהי התקדמות אדירה עבורי)
5.באלו צעדים אני אנקוט כדי לממש את מטרתי זו?
א.___________________________________________________
ב.___________________________________________________
ג.___________________________________________________
6. כיצד אתמודד עם כישלון ועם אכזבה(אם יהיו)?
א.___________________________________________________
ב.___________________________________________________
ג.____________________________________________________
7. אלו יעדים (ברי ביצוע) יהוו עבורי הצלחות אדירות(גם אם לא אשיג את כל מטרותי)?
א._________________________________________________
ב._________________________________________________
ג._________________________________________________
8. מתי אתחיל לבצע את מטרותי?
א. _______________________________________________
ב. מה תאריך היעד לבדוק אם התקדמתי בתוכנית זאת?_________
בהצלחה ...
קורא יקר – סיפור זה אינו לקריאה אלא לעשייה.
יש לכתוב את התשובות ולגלות את הכוחות הפנימיים האצורים בקרבנו.
מאת דן כהן: מאבחן דידקטי ומוסמך בכיר בחינוך מיוחד והוראה מתקנת
נייד: 05-48-47-1400 טל-פקס:03-5749449
דוא"ל: dan54@neto.net.il
מעוניינים לפרסם מאמר באתר שלנו? שלחו אלינו את המאמר ובמידה ויימצא מתאים אנו נפרסם אותו - לשליחת מאמר לחצו כאן